Grenzen bij vrijwillige zorg

Hoe geef je je grenzen aan bij het aanbieden van Vrijwillige-Zorg?

In het kader van een onvrede die ik heb met marktwerking in de zorg dacht ik goed te doen door de vraag te stellen hoe je je grenzen aangeeft bij het aanbieden van vrijwillige-zorg. Dit omdat ik best bereid ben om oudere mensen te helpen maar niet tegen elke prijs. Vervolgens vroeg ik me af; maar ja hoe geef je dat aan? Hoe kom je tot overleg? Zitten ouderen, zorginstanties, verpleegtehuizen hier wel op te wachten?

Een vrouw (ik ben haar naam kwijt, sorry..) die ik heb herkend van eerdere ontmoetingen kwam staan bij mijn vraag/idee en we hebben een gesprek gehad over de realiteit en mentaliteit van nu onder professionals, haar ervaringen in het geven van mantel-zorg via het Ribw en de generatie-kloof die onder andere zichtbaar werd toen mevrouw het had over het koningshuis. Zij heeft nog op de barricades gestaan, rechtszaken gevoerd waar ik wel even van stond te kijken in die mate hoe zij daardoor was geraakt! Een verschil met mij, want ik zag het niet aankomen en ben ook niet verplicht om op diezelfde barricades te staan.

Afijn, uit alle bespinnerij die wij hebben opgedreund komt toch naar voren dat de zorg niet zomaar allerlei taken zal uitbesteden aan vrijwilligers, te denken valt hulpvragen die raken aan de intimiteitssfeer, dat kan gevoelig liggen.

Bij mensen die Alzheimer en of  Vasculaire problemen (medisch) hebben kom je op een gebied  waar je meer technische kennis en voldoende ervaring nodig hebt.

Zelf kom ik tot de conclusie dat een generatie-kloof niet zomaar te ontkloven is en dat bij vrijwilligheid er wel zoiets bestaat als “vrije- wil” en het kan “vrij-benauwend” werken wanneer deze niet wordt erkend, vandaar ook mijn vraag; hoe geef ik mijn grenzen aan bij het aanbieden van vrijwillige zorg. Hoe komt dat over, word ik daarin wel gezien?! Ik ben best bereid me een x aantal uren in een week in te zetten maar het moet wel leuk blijven.

Vandaag vanaf 16:00honderd uur is er een jongerendebat in de raadzaal van de gemeente Haarlem met de vraag hoe gaan meer jongeren zich vrijwillig inzetten? Misschien dat ik dit haal, ik moet eerst echter post lopen.

Door: Geime Ferny

Advertisements

1 thought on “Grenzen bij vrijwillige zorg

  1. verzorging

    Op nl.Care.com kun je je ook als vrijwilliger aanbieder, maar er zijn genoeg gezinnen op zoek naar een betaalde zorgverlener. Neem snel een kijkje!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s