Vandaag was de dag

Vanmiddag vond de eerste openlucht open space ideeënmiddag van Haarlem plaats.

De weersomstandigheden waren matig: het begon om 2 uur met motregen, en dit ging tegen half vier over in een gestaag geplens. Lekker in het gras zitten picknicken was er dus niet echt bij. Er waren toch wel zo’n 25 à 30 die-hards, die kwamen kijken. Sommigen van hen kwamen wat later aangelopen, maar die konden zo aanschuiven.

We begonnen, na de uitleg van al de regels zoals ze ook al eerder hier op de site genoemd zijn, met het inventariseren van de wensen waar men over wilde praten. Het was even wat zoeken (voor niet elk onderwerp was genoeg belangstelling, sommige onderwerpen sloten erg op elkaar aan) en uiteindelijk zijn er vier gesprekken gestart:

discussiegroepje

discussiegroepje

 • over energie, de ambitie van Haarlem om in 2030 CO2-neutraal te zijn, en de mogelijkheden om dit te realiseren.
 • over zelfbescherming bij mantelzorg, althans over de vraag hoe je je wel vrijwillig in de zorg kunt inzetten voor medemensen, maar hier niet door ondergesneeuwd raakt.
 • over de opstart van een nieuw Duurzaam Café in Haarlem, zo mogelijk gecombineerd met een maaltijd, maar in ieder geval met mensen die met elkaar willen praten over allerlei ideeën zoals die hier op deze site ook aan bod komen (bijna open space avonden dus)
 • over de belemmerende rol van geld in ons huidig economisch systeem. Kunnen we ook lokaal gaan ruilen?

De onderwerpen die zijn blijven liggen, maar die het zeker verdienen om alsnog opgepakt te worden (hetzij in discussie, hetzij gewoon door ze in praktijk te brengen):

 • een repair café in Haarlem-Noord (naast de succesvolle initiatieven in Oost, Zuid en West)
 • Delen = het nieuwe vermenigvuldigen (lees meer)

De vier eerstgenoemde onderwerpen worden, als de gespreksleiders gaan typen, later alsnog verslagen op deze site.

Hoewel dus aan het einde van de sessie regen en koude de pret wel wat dempten, was ieder tevreden over de discussies en wat deze hebben opgeleverd. Meer begrip en inzicht, en daadkracht voor waar het gaat om het duurzame café. Over de energie wordt binnenkort doorgepraat. De bezoekers waren tevreden, en hopen op een volgende keer (dan met zon, nog meer bezoekers, en de picknick erna).

Advertisements

1 thought on “Vandaag was de dag

 1. rinka06

  Over de Open Space middag van 20 mei 2013: Bedankt voor de mogelijkheid om mijn stelling “Het geld van vandaag werkt de inititatieven die goed zijn voor mens en aarde tégen”. (Verslag HIER [red.])

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s